Soal PAS Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 (SOAL UAS) dan Kunci Jawaban (Kurikulum 2013 Tahun 2022)

SOAL PAS SD SMP SMA

Soal PAS Bahasa Inggris Kelas 10 | Soal UAS | Semester 1 | Kunci Jawaban | Kurikulum 2013 Tahun 2022 | Penilaian Akhir Semester | Soal UAS Semester 1 | Latihan Soal PAS Bahasa Inggris |

Soal PAS Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 (Soal UAS Bahasa Inggris)

PAS atau Penilaian Akhir Semester Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 atau juga biasa disebut UAS (Ujian Akhir Semester) Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 adalah ujian yang diselenggarakan oleh sekolah untuk menilai capaian pembelajaran kamu dalam mata pelajaran Bahasa Inggris selama semester 1 pada Kelas 10.

Gambaran pentingnya peran PAS atau Penilaian Akhir Semester Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1, dapat terlihat dalam tujuan PAS atau UAS secara general, yaitu: 1) Menilai pencapaian kompetensi peserta didik; 2) Memperbaiki proses pembelajaran; 3) Sebagai bahan penyusunan laporan kemajuan belajar siswa. 

Dalam konteks yang lebih spesifik, PAS termasuk di dalamnya PAS atau Penilaian Akhir Semester Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 memiliki tujuan khusus, antara lain: 1) Mengetahui kemajuan dan hasil belajar siswa; 2) Mendiagnosis kesulitan belajar; 3) Memberikan umpan balik/perbaikan proses belajar mengajar; 4) Penentuan kenaikan kelas; 5) Memotivasi belajar siswa dengan cara mengenal dan memahami diri dan merangsang untuk melakukan usaha perbaikan. 

Melihat pentingnya PAS atau Penilaian Akhir Semester, persiapan atas PAS juga menjadi hal penting lainnya. Selain menjalankan proses pembelajaran secara benar, melihat dan mengasah dengan soal soal yang terkait dengan materi pelajaran pun adalah hal yang sangat baik bagi siswa.

Artikel ini memang sewajarnya menjadi bahan latihan para siswa Kelas 10 dalam sebelum menghadapi PAS atau Penilaian Akhir Semester Bahasa Inggris Semester 1 ini. Tetapi kumpulan soal ini juga bisa dijadikan rujukan atau setidaknya inspirasi bagi guru Bahasa Inggris Kelas 10 mengolah kisi-kisi yang sudah dibuat untuk menjadi soal pada PAS Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1.

Contoh Soal PAS (UAS) Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1

Berikut adalah kumpulan contoh latihan soal UAS / PAS Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1:

1. Dion : “Hello, Ma. This is my cousin: Erica”

Erica : “How do you do?”

Via : “How do you do?”

What kind of expressions the underlined expression is?

A. greetings   

B. hanking     

C. introducing

D. leave taking

E. pleasure

Jawaban: C

2. Jaka : “Hi, I m Jaka. What is your name?”

Hana : “I’m Hana.”

Jaka : “What are you looking for? could ” I help you.”

Hana : “I’m looking for a self-help book.”

Jaka : “I would like to recommend you this book. This is my favourite book. “

What do they talk about?

A. hobby            

B. book interest  

C. address

D. profession

E. passions

Jawaban: B

Quation no 3-4!

Mr. Rudi : “Lina, this is Mrs. Wati, the head of purchasing division. Mrs. Wati, she is Lina. She is your new assistant.”

Lina : “Pleased to meet you.”

Mr. Rudi : “Pleased to meet you too. Areyou able to communicate in English!”

Lina : “Yes, Ma’am. I am able to speak English fluently. I am an English Language and Literature graduate.”

Mr. Rudi : “That’s great! I hope we could work together.”

3. Where does the dialog take place?

A. office        

B. classroom 

C. university

D. supermarket

E. job fair

Jawaban: A

4. What does Mrs. Wati like about Lina?

A. grade

B. helpful trait

C. language skills

D. job experience

E. education background

Jawaban: E

Quations no 5-6!

Mr Anton : “Good afternoon, Sir. May I introduce myself? My name is Anton. I am a technician of PT General Automotive.”

The secretary : “What can I do for you, sir”

Mr Anton : “I want to see Mr. Rahmat, the mechanic in the workshop. Is he in today?”

The secretary : “I am sorry, Sir. Mr. Rahmat isn’t in today.”

Mr Anton : “I see. Well, thank you. Goodbye.”

5. What are Mr. Anton and the secretary talking about?

A. a technician of PT General Automotive

B. a way of greetings

C. Mr. Anton and the secretary

D. Mr. Rahmat’s hobby

E. Mr. Rahmat’s attendance

Jawaban: E

6. “May I introduce myself?” What does the Statement indicate?

A. greeting

B. Advice

C. Introduction of oneself

D. Complain

E. Introducting others

Jawaban: C

Quation no 7-9!

Read the foilowing dialog

Danny : “Hello, Roy.”

Roy : “Hi, Danny. It’s nice to see you here.”

Danny : “Nice to see you, too. How are you?”

Roy : “Fine, thank you. And you?”

Danny : “I am quite well, thanks.”

Roy : “Have you met my friends?” This is Nani and Tom.”

Danny : “How do you do, guys? Glad to meet you.”

Nani-Tom : “How do you do, Danny? Glad to meet you, too.”

Roy : “Please, take a seat. I’ll ask for the menu to the waiters.”

Danny : “1am sorry. I am in a hurry.”

Roy : “Oh! Are you? That’s bad. Hope to see you again. Goodbye, Roy.”

Danny : “Goodbye, everybody.”

7. “How do you do, guys?”

Glad to meet you What does the underlined word mean?

A. sad       

B. lazy      

C. pleasant

D. egotistic

E. uninterested

Jawaban: C

8. “May 1 introduce myself?”

What is the synonym of the underlined word?

A. present  

B. deduce  

C. contest

D. annoy

E. dedicate

Jawaban: A

9. Who is the mutual friend between them?

A. Roy  

B. Tom 

C. Nani

D. Danny

E. The waiters

Jawaban: D

10. My sister is Dewi ….. 8 years old.

A. He is   

B. I am   

C. She is

D. We are

E. He does

Jawaban: C

11. Your friend come to the classroom with a sad face. You notice it.

You : “Is some thing wrong ?You don’t look so happy.”

Your friend : “I lost try phone on my way to school this morning .”

You : “No way that’s awful .How did that happen ?”

Your friend : “I don’t know. I din’t realize that it had gone until I got here.”

You : “oh dear, what an unfortunate event.”

Which statement is false ?

A. Your friend lost his phone.

B. You don’t care about what happened

C. You ask what happened because you notice your friend’s sad face

D. You care about your friend

E. Your is in unfortunste situation

Jawaban: B

12. Maria : “Sherly, what a nice dress you look stunning!”

Sherly “ …..”

What is the unappropriate respones ?

A. Thanks. This dress would make anyone look stunning.

B. You look great yourself.

C. That’s a very nice of you to say so.

D. Thanks you

E. I am not sure about that

Jawaban: E

13. Kiki : “ Sara, did you have hair cut?.”

Sara : “ I did .“

Kiki : “ …..”

Sara : Thank you I really appreciate it.

No one noticed my new hair cut Except you.

A. Do you really think that cut suits you ?

B. If you think you look beuatiful with that hair, think again!

C. It looks fine, but it will be better if you wer a hat.

D. I hope it grow again sooner

E. Well, it suits you. You look good with that hair cut …..

Jawaban: E

14. Which statement is a compliment

A. It’s such a shame for you, dear

B. What a brililiant performence you did

C. How disgusting your action is .

D. You should practice more; sweetheart.

E. If you want to be an actress think again.

Jawaban: B

15. A boy : “I heard your speech. That was so inspiring.Superb !”

A girl : “ Really ? Do you think so ?”

A boy : “ Of course. Your topic about humanism was very touching and you handle it well.”

A girl : Frankly speaking. I was very nervous.

Which statement indicate compliment ?

A. I heard your speech

B. Superb

C. Really?

D. Do you think so

E. Of crouse.

Jawaban: B

16. What can you get from the dialoque ?

A. The woman failed in presenting the speech.

B. Her topic of presentation is boring.

C. She was lack of self-esteem in doing presentation.

D. The girl is sharing resposibility with the boy in receiving the compliment.

E. The boy gave the an advice about publict speaking.

Jawaban: C

Quation no 17-18!

Tito : “ Wina I saw you on the debate competition yesterday. That was a heated debat. Congratulations for your winning! What an amazing victory!”

Wina : Thanks. It was actually a team has a really good skill and talent.”

17. What is the antonym of heated ?

A. Impasstion 

B. Enthusiatic 

C. Intense

D. Ragging

E. Dull

Jawaban: E

18. What can you get from the dialoque ?

A. She denies the compliment that she receive.

B. She doesn’t want to accept the compliment because she doesn’t feel confident

C. She want people to compliment her achievement.

D. She doesn’t want to sound arrogant.

E. She wants to give the credit to th who deserve it.

Jawaban: D

19. Father : “Honey, come here. I bought you a new pairs of shoes.”

Daughter : “Really? Oh my God, thank you so much, Dad. They are so Beautiful! Ilove them “

Father : “Do you really like them?”

Daughter : “Of course I do”

Father : “Listen. I have to go to Rome for business next week. So I wouldn’t be here to celebrate your birthday. I am so sorry.”

Daughter : “How long will you be there?”

Father : “I’ll stay there for 5 days.”

Daughter : “That’s too bad.”

Father : “But promise you to bring somethig from Rome. What doyou want ? “A doll?””A dress ?”

Daughter : “It’s okey, Dad. You don’t have to buy me something, just come home safely.”

Father : “I will, dear. Hey, why don’t you try your new shoes? See if they fit!.”

Daughter : “All right!”

Father : “look at you! they look really good on you.”

Daughter : “Thanks, Dad.”

What is the false information from the text?

A. The daughter is disoppointed to receive a new pairs of shoes as her birthday present .

B. The father can’t celebrate his daughter’s birthday sibce he will be

C. The daughter respons to her father compliment by saying her

D. The daughter return her compliment to her father by saying “ thank You. “

E. The father compliment his daughter when she is wearing the shoes.

Jawaban: A

20. How does the daughter respond to the father’s compliment?

A. Refusing and accepting

B. Accepting and showing suprise

C. Accepting and showing responsible

D. Accepting and returning the compliment

E. Accepting and giving humorous response

Jawaban: D

21. Your little sister drew a picture of you. She show you the picture. What kind of reaction should you say in order to encourage he?

A. You’d better quit dreaming about being a great actrist.

B. Your drawing is that good.

C. What agreat picture! You are really a talented

D. Is that me in the picture? Not bad!

E. What picture is this ? I don’t even know who or what you drew.

Jawaban: C

22. Rudy will ….. to th cinema watch a film.

A. go      

B. gone   

C. going

D. went

E. goes

Jawaban: A

23. Robbin : “ where will you go tomorrow ?”

Regina : “ …..”

A. I will cut the grass.

B. I wiil you.

C. I will clean my room.

D. I will go to the shopping centre.

E. I will be fine.

Jawaban: D

24. I visit my aunt …..

A. On Sundays  

B. next week    

C. yesterday

D. To day

E. at present

Jawaban: A

25. Joko : :” …..”

Joni : “ I will watch music concert in Cafe at 11 PM.”

A. Will you music concert in cafe ?

B. What is you plan toninhgt ?

C. What is it ?

D. When will you go ?

E. What did you do yeserday ?

Jawaban: B

26. Do you come to my birthday’s party ?

A. Yes. I do    

B. No, I do     

C. Yes, I don’t

D. Yes, I did

E. No, I didn’t

Jawaban: A

Quation no 27-30!

BASE ON THE FOLLOWING TEXT

Wawan is planning o visit his uncle and taking a public transportation like a bus to go there. The time estimation from his home to his uncle’s is thirty minutes by bus. The bus will depart at 9.15. he is leaving his house at nine because to the nearest bus stop home take five minutes’ walk. At the bus station he buys a ticket. He gets on the bus and sits behind the driver. Moreover ‘what make him excited is the view a long the way. He enjoy seing the people and the traffic rush. He is planning to stay athis uncle’s for a day and he wait to get there.

27. Where is wawan intending to go ?

A. His uncle’s house

B. His freind’s house

C. Bus station

D. His grandparent’s house

E. The driver’s house

Jawaban: A

28. How will he go to his uncle’s house ?

A. On foot   

B. By truck 

C. By train

D. By bicycle

E. By bus

Jawaban: E

29. What time will Wawan leave so he will not miss the bus ?

A. At 10 o’clock  

B. At 8 o’clock   

C. At 7 o’clock

D. At 11 o’clock

E. At 9 o’clock

Jawaban: E

30. How long will he stay at his uncle’s house ?

A. Two days  

B. A month   

C. One day

D. Two weeks

E. One week

Jawaban: C

Quation no 31-35!

BASE ON THE FOLLOWING TEXT!

Ranu Kumbolo

Ranu Kumbolo is a lake with a breathtaking and exotic scenery tha this located at the slope of the highest peak in java, Semeru Mouned or Mahameru. The edge of the lake is used as a rest area and camping ground for Semeru Mountain Climbers

Ranu Kumbolo is accessible from Malang or Lumajang’ East Java. You will pass a 5 kin of slope with edelwish growing every where and beatifull step rock. The valley and hills are evergrown with pines that look very amazing from the track: somet imes the smoke from Semem peak can also be seen. In the rainy season, the climbing is closed due to the erosion and strom. It is closed for 4 months from Desember to April and it is will be opened after the route survey by the BTS Nasional Park crew.

31. What is the purpose of the text ?

A. to entertain the reader.

B. To tell the truth

C. To persuade the reader

D. To inform the reder

E. To retell past event

Jawaban: B

32. What is the highest peak in Java ?

A. Mahameru 

B. Bromo       

C. Limited

D. Manglayang

E. Papandayan

Jawaban: A

33. Ranu Kumbolo is accessible from Malang.

What is the synonym of accessible ?

A. Deficient    

B. Reachable  

C. Limited

D. Retricted

E. Inacessible

Jawaban: B

34. Based on the text above, what is the author’s opinion about Ranu Kumbolo ?

A. Amazing 

B. Awful     

C. Horrible

D. Boring

E. Messy

Jawaban: A

35. Which is the fasle information about Ranu Kumbolo ?

A. Ranu Kombolo is a camping ground for the climber.

B. Ranu Kumbolo can reach from Malang and Lumajang.

C. The track is filled by edelwishes.

D. The climbing is opened in every season

E. It is located on the slope of Mahameru.

Jawaban: D

Bonus Motivasi Belajar Paling Popuper 2022

  • Tidak ada rahasia untuk sukses. Ini adalah hasil dari persiapan, kerja keras, dan belajar dari kegagalan.
  • Agar berhasil, keinginanmu untuk sukses harus lebih besar daripada ketakutanmu akan kegagalan. Semangat!
  • 99% kegagalan datang dari orang-orang yang memiliki kebiasaan membuat alasan. – George Washington Carver
  • Lupakan kesalahannya. Ingat pelajarannya. Yuk semangat!
  • Bersiaplah untuk gagal karena hanya dengan begitu kamu siap untuk berhasil.
  • Berhentilah takut pada apa yang bisa salah dan pikirkan apa yang benar. Kamu pasti bisa.
  • Nak, kamu mampu melakukan hal-hal yang luar biasa, termasuk menghadapi ujian ini.
  • Berusahalah untuk maju bukan untuk menjadi sempurna. Selamat belajar, Sayang.
  • Percayalah pada diri sendiri, hadapi tantangan. Gali lebih dalam ke dalam dirimu untuk menaklukkan ketakutan. Jangan pernah biarkan siapa pun menjatuhkanmu. Kamu harus terus maju dan semangat dalam menghadapi ujian.
  • Orang sukses dan tidak sukses tak berbeda jauh dalam kemampuan mereka. Mereka berbeda dalam keinginan mereka untuk mencapai potensi mereka. – John Maxwell

Note: Pendanaan wislah.com berdasar pada iklan bukan dari investor dan lainnya. Terimakasih atas kunjungan dan dukungan kliknya.  

Related posts