100 Contoh Soal PTS UTS Tes Sumatif Bahasa Jawa Kelas 3 Semester 1 (Ganjil) 2022 Beserta Jawaban dan Pembahasan (Kurikulum Merdeka dan K-13)

Soal Ujian

Contoh Soal PTS | UTS | Bahasa Jawa | Kelas 3 | Semester 1 (Ganjil) 2022 | Latihan Soal PTS | Penilaian Tengah Jawaban | Pembahasan | Sumatif Tengah Semester (STS) Kurikulum Merdeka | K-13 |

Kumpulan Contoh Soal PTS UTS Tes Sumatif Bahasa Jawa Kelas 3 SD Semester 1 (Ganjil) 2022 (Kurikulum Merdeka dan K-13)

Di bawah ini adalah kumpulan soal yang bisa dijadikan rujukan oleh guru dalam menyusun soal PTS/ UTS/ Tes Sumatif pada Mata Pelajaran Bahasa Jawa Kelas 3 Semester 1 (Ganjil).

Tapi juga bisa dijadikan sebagai latihan oleh siswa/i dalam menghadapi Penilaian Tengah Semester (PTS)/ UTS / Tes Sumatif Bahasa Jawa Kelas 3 Semester 1 (Ganjil).

Besar dengan harapan, dengan jumlah soal yang lebih banyak dibandingkan dengan apa yang akan diujikan, guru bisa menyeleksi soal mana yang paling pasa untuk para siswanya.

Dan, bagi siswa jumlah soal dalam tulisan yang cukup banyak dapat belajar dengan baik.

Oh iya, soal-soal di bawah ini bukan hanya bisa latihan dalam PTS Kurikulum Merdeka tetapi juga bisa dijadikan rujukan untuk Kurikulum 2013 (K-13).

Contoh Soal PTS UTS Tes Sumatif Bahasa Jawa Kelas 3 SD Semester 1 (Ganjil) 2022 dan Jawaban

1.Dadi bocah kuwi aja sok seneng goroh. Dasanamane tembung goroh yaiku ….

a)dolanan

b)gumede

c)gawean

d)ngapusi

 Jawaban : d

2.Tahu lan tempe ngandhung zat gizi kang arane ….

a)vitamin

b)protein

c)mineral

d)karbohidrat

  Jawaban :b

3.Rina …Bu Guru nabung

a)didhawuhi

b)dikongkon

c)dipeksa

d)ditimbali

  Jawaban :a

4.Gambar wayang ing nduwur arane ….

a)semar

b)gareng

c)petruk

d)bagong

  Jawaban :a

5.Maskumambang, Pucung, Mijil, Sinom iku kalebu tembang ….

a)dolanan

b)gedhe

c)parikan

d)macapat

  Jawaban :d

6…. sing didhawuhi ngawa buku ?

a)kapan

b)apa

c)sapa

d)yo gene

  Jawaban :c

7.Pak Lik aturana … wedang kopi

a)ngombe

b)dhahar

c)maem

d)ngunjuk  Jawaban :d

8.ing ngisor iki sing jenenge Gong yaiku ….

a) Gambar

b) Gambar

c) Gambar

d) Gambar

  Jawaban :b

9.Pahlawanku(R. Tantiningsih)

PahlawankuWutahing ludirmuNyiram ibu pertiwiNadyan sang ibuKudu muwun sedhihKarajang-rajang manaheKarujit-rujit rasa pangrasane

Apa irah-irahane geguritan ing dhuwur?

a)R. Tantingingsih

b)Pahlawan

c)Pahlawanku

d)Karajang

  Jawaban :c

10.Nalika sliramu matur bapak lan ibu becike nganggo ragam basa apa?

a)basa ngoko lugu

b)basa krama lugu

c)basa ngoko alus

d)basa krama alus

  Jawaban :d

11.Bu, menawi kepareng kula badhe ……pirsa!

a)mundhut

b)nyuwun

c)tanglet

d)njaluk

  Jawaban :b

12.diparingi hadiah bapak ngucapake … .

a)matur nuwun

b)kula nuwun

c)tindak pundi

d)sami-sami

  Jawaban :a

13.Apa irah irahane tembang ing duwur?

a)Kupu kuwi

b)Kupu Kupu

c)Menclok Cegrek

d)Saparan paran

  Jawaban :a

14.Perang antarane Pandhawa lan Kurawa diarani ….

a)Baratayudha

b)Ramayana

c)Mahabharata

d)Badar

  Jawaban :a

15.Basa kramane ngomong

a)ngendika

b)dhahar

c)tindak

d)nitih

  Jawaban :a

16.Cah enom marang wong tuwa nggunakake basa ….

a)ngoko lugu

b)ngoko alus

c)krama lugu

d)krama inggil

  Jawaban :d

17.Bapak tindak dhateng kantor . . . . mobil.Tembung kang bener kanggo nglengkapi ukara ing ndhuwur yaiku . . . .

a)numpak

b)nitih

c)ngasta

d)mbeta

  Jawaban :b

18.Kesenian Reog Ponorogo asale saka tlatah . . . .

a)Ponorogo

b)Banyuwangi

c)Semarang

d)Solo

  Jawaban :a

19.Gamelan iki jenenge . . . .

a)kenong

b)gambang

c)gong

d)saron

  Jawaban :a

20.Tugase Dhalang yaiku….

a)Tukang nglakokne wayang

b)Tukang nabuh gamelan

c)Sing gaweyane nembang

d)Tukang nggawe wayang

Jawaban :a

Baca Soal PTS / UTS / Tes Sumatif Untuk Mata Pelajaran Lainnya: KLIK DI SINI

1. Ani sregep nyirami kembang.

A Rajin   B Jujur

C Kesed   D Reged

Jawaban: c

2. Musium iku panggonan kanggo nyimpen apa?

A Barang anyar  B Barang sing bersejarah

C Dokumen       D Barang bekas

Jawaban: b

3. Bambang bocah lanang kelas 3 SDN Maju Jaya. Dheweke nduweni hobi ingon-ingon kewan.

Saben esuk sakdurunge budhal sekolah Bambang menehi pakan lan ngombe pitike. Pakane

pitik yaiku sega sisa sing dicampur bekatul.Irah-irahan sing mathuk gawe crita ing nduwur

yaiku ….

A Rudi Ngingu Pitik           B Bambang Ngingu Pitik

C Ngingu kucing Anggora  D Ngingu manuk

Jawaban: a

4. Nopeni kewan ingon-ingon kudu….kajaba

A Dipakani saben dina                B Diwenehi ngombe saben dina

C Diresiki kandange saben dina  D Didusi saben dina

Jawaban: d

5. Tetuwuhan kudu dirabuk supaya apa?

A garing    B subur

C teles       D Cengkar

Jawaban: b

6. Wektu pengamatan ing Laporan Observasi sing diamati Rini yaiku …

A Minggu, 7 Agustus 2016  B Minggu, 6 Juni 2016

C Minggu,                            D Minggu, 7 Agustus 2017

Jawaban: c

7. Sing kalebu kewan galak yaiku … .

A Sapi      B Macan

C Kucing  D Unto

Jawaban: c

8. Latar panggon ing cerita “Ngingu kucing anggora” yaiku ana ing…

A Omahe Rini  B Sekolahe Rini

C Kolame Rini D Pasar

Jawaban: a

9. Bambang bocah lanang kelas 3 SDN Maju Jaya. Dheweke nduweni hobi ingon-ingon kewan.

Saben esuk sakdurunge budhal sekolah Bambang menehi pakan lan ngombe pitike. Pakane

pitik yaiku sega sisa sing dicampur bekatul.Irah-irahan sing mathuk gawe crita ing nduwur

yaiku ….

A Ngingu manuk    B Bambang Ngingu Pitik

C Rudi Ngingu Pitik    D Ngingu kucing Anggora

Jawaban: b

10. Akeh cara kanggo ngramut tetuwuhan lan sato kewan.Tembung ngramut tegese …

A ngopeni  B nulung

C nakani    D ngrusak

Jawaban: c

11. Tuladhane pengalaman sing nyenengake yaiku … .

A Plesir nang Musium Satwa  B Tiba saka wit

C Nandhang lara                     D Ora dadi juara kelas

Jawaban: a

12. Saliyane daging wedhus uga ngasilake……..

A gading   B Endog

C Madu     D Susu

Jawaban: d

13. Apa manfaate gotong-royong?

A. Penggawean krasa Enteng lan cepet

marine

B. Penggawean ora mari-mari

C. Penggawean saya ruwet

D. Penggawean saya abot

Jawaban: c

14.

Ing gambar sisih kiwa, kalebu pengalaman sing ….

A nyenengake  B nrenyuhake

C lucu              D bungahake

Jawaban: b

15. Latar panggon ing cerita “Ngingu kucing anggora” yaiku ana ing…

A Kolame Rini  B Sekolahe Rini

C Pasar              D Omahe Rini

Jawaban: b

16. Isine laporan observasi kudu arupa … .

A opini        B fakta

C karangan  D saran

Jawaban: c

17. Nalika arep melbu papan wisata,kudu tuku apa?

A Kwitansi   B Karcis

C Brosur       D Nota

Jawaban: a

18. Ngingu iwak mujaer Mas Rudi warga desa Ngantang Kabupaten Malang nduweni hobi

ngingu iwak mujaer. Mas Rudi nduweni kolam cacahe lima ing mburi omah. Saben kolam

kira-kira isine satus iwak mujaer. Mas Rudi dhemen ngingu mujaer amarga mujaer iku

penak open-openane lan ragade ora akeh.Adedhasar cerita ing dhuwur, paragane yaiku …

A Ngantang                B Iwak Mujaer

C Kabupaten Malang  D Mas Rudi

Jawaban: d

19. Saben dina Pak Teguh makani sapine ing kandang.Latar wektune ukaran ing nduwur yaiku

…

A Saben Dina   B Ing Kandang

C Pak teguh      D Makani

Jawaban: a

20. WBL manggon ana ing Kabupaten Lamongan. Sadurunge Budhal, Rini pamit marang bapak

lan ibune. Ukara ing nduwur sing nganggo Swara [a] jejeg yaiku …

A bapak    B ana

C marang  D pamit

Jawaban: b

Baca Soal PTS / UTS / Tes Sumatif Untuk Mata Pelajaran Lainnya: KLIK DI SINI

1.

Coba gatekna gambar ing dhuwur!

Apa sing ditindhaake bocah ing gambar?

A Ngrewangi masak ibune    B dulinan dakon

C latihan pramuka

Jawaban: b

2.

Salah sijine manfaat hutan mangrove kaya gambar ing dhuwur yaiku ….

A nglindungi saka erosi   B nglindungi saka abrasi

C nglindungi saka gempa

Jawaban: b

3. . . . . jenenge adhimu?

Ukara pitakon ing nduwur kudune diganepi tembung pitakon . . . .

A Sapa    B kapan

C ngendi

Jawaban: a

4. Kang kagolong swara [a] jejeg yaiku

A jaran    B raja

C papan

Jawaban: b

5. Kang kagolong swara [a] miring yaiku ….

A sandang pangan    B raja kaya

C tepa slira

Jawaban: a

6.

Sapa sing nulis laporan observasi ing dhuwur?

A Aku    B Rini

C Gurune

Jawaban: b

7. Teks kang nerangake utawa ngandharake laporan ngenani asil observasi kang wis

ditindakake marang sawijining barang, kahanan utawa objek tartamtu diarani laporan ….

A observasi    B wisata

C pengamatan

Jawaban: a

8. Simbah gerah weteng, weteng krama inggile ….

A asta    B madaran

C sirah

Jawaban: b

9. Ibu tuku sayuran.

Ukara ing dhuwur yen diowahi dadi krama alus yaiku ….

A Ibu mundhut sayuran    B Ibu mundhut sayur

C Ibu tumbas sayuran

Jawaban: a

10. Sing kalebu kewan ingon-ingon yaiku ….

A kucing    B macan

C kidang

Jawaban: a

11. Ing ngisor iki sing kelebu pengalaman nyenengke yaiku….

A tiba saka sepeda    B dadi juara nyanyi

C kelangan duwit

Jawaban: b

12. Mangsa rendheng tegese ….

A mangsa panas    B mangsa ora ono udan

C mangsa wayahe udan

Jawaban: c

13.

Tanduran apa sing ana ing gambar kang bisa nyegah abrasi?

A bakau    B buah naga

C ringin

Jawaban: a

14. …. sing plesir menyang Kawah Ijen?

Tembung pitakon kang mathuk kanggo njangkepi ukara ing dhuwur yaiku ….

A sapa    B apa

C kena apa

Jawaban: a

15. Rini lan Bima diajak bapake plesiran. Tembung plesir tegese ….

A dolan    B rekreasi

C preian

Jawaban: b

Baca Soal PTS / UTS / Tes Sumatif Untuk Mata Pelajaran Lainnya: KLIK DI SINI

DOWNLOAD DI SINI

Related posts