100 Contoh Soal PTS UTS Tes Sumatif Bahasa Inggris Kelas 3 Semester 1 (Ganjil) 2022 Beserta Jawaban dan Pembahasan (Kurikulum Merdeka dan K-13)

Soal Ujian

Contoh Soal PTS | UTS | Bahasa Inggris | Kelas 3 | Semester 1 (Ganjil) 2022 | Latihan Soal PTS | Penilaian Tengah Jawaban | Pembahasan | Sumatif Tengah Semester (STS) Kurikulum Merdeka | K-13 |

Kumpulan Contoh Soal PTS UTS Tes Sumatif Bahasa Inggris Kelas 3 SD Semester 1 (Ganjil) 2022 (Kurikulum Merdeka dan K-13)

Di bawah ini adalah kumpulan soal yang bisa dijadikan rujukan oleh guru dalam menyusun soal PTS/ UTS/ Tes Sumatif pada Mata Pelajaran Bahasa Inggris Kelas 3 Semester 1 (Ganjil).

Tapi juga bisa dijadikan sebagai latihan oleh siswa/i dalam menghadapi Penilaian Tengah Semester (PTS)/ UTS / Tes Sumatif Bahasa Inggris Kelas 3 Semester 1 (Ganjil).

Besar dengan harapan, dengan jumlah soal yang lebih banyak dibandingkan dengan apa yang akan diujikan, guru bisa menyeleksi soal mana yang paling pasa untuk para siswanya.

Dan, bagi siswa jumlah soal dalam tulisan yang cukup banyak dapat belajar dengan baik.

Oh iya, soal-soal di bawah ini bukan hanya bisa latihan dalam PTS Kurikulum Merdeka tetapi juga bisa dijadikan rujukan untuk Kurikulum 2013 (K-13).

Contoh Soal PTS UTS Tes Sumatif Bahasa Inggris Kelas 3 SD Semester 1 (Ganjil) 2022 dan Jawaban

I. Choose the right answer by crossing (x) the option a, b, c, or d.

This text is for questions number 1 – 5.

Hello, my name is Indila. I live in Leadenhall Street. I study in Briton elementary School. I am in grade 3 now. I am 8 years old. I have one brother and one sister. My brother’s name is Diom. He is 11 years old. He is in grade 6. My sister’s name is Cassia. She is 12 years old. She is in grade 2 in junior high school. I love my sister and my brother.

1. Where does indila live?

a. Briton Elementary School

b. Leadenhall City

c. Leadenhall Street

d. Briton City

Jawaban: c

2. Where does Indila go to study?

a. She goes to Briton Elementary School

b. She goes to Leadenhall Street

c. He goes to Briton Elementary School

d. He goes to Leadenhall Street

Jawaban: a

3. How many brother and sister does Indila have?

a. He has one brother and two sisters

b. He has one brother and one sister

c. She has two brothers and one sister

d. She has one brother and one sister

Jawaban: d

4. What is the name of Indila’s brother?

a. Briton

b. Diom

c. Leaden

d. Cassia

Jawaban: b

5. What grade is Cassia?

a. She is in grade 2 in junior high school

b. She is in grade 2 in elementary school

c. She is in grade 5 in elementary school

d. She is in grade 3 in junior high school

Jawaban: a

6. Diana : Hello, Artorious. Where are you going?

Artorious : … , Diana. I am going to school.

a. Bye

b. See you

c. I am fine

d. Hi

Jawaban: d

7. Frieda : … , Lazarus. I must go to library now.

Lazarus : Okay, bye. Take care.

a. See you later

b. Nice to meet you

c. Good morning

d. Hello

Jawaban: a

8. My name is Rio. I … a student in elementary school.

a. Is

b. Are

c. Am

d. Were

Jawaban: c

9. I have a sister. She … Vira.

a. Am

b. Is

c. Are

d. Was

Jawaban: b

10. Mr. Jay : What is your name?

Amira : … name is Amira.

a. Your

b. Her

c. My

d. His

Jawaban: c

11. Feroz : What are you doing?

Kennez : I am … cartoons on TV.

a. Watch

b. Watching

c. Play

d. Playing

Jawaban: b

12. Intan : Are you … a comic now?

Krista : Yes, I am.

a. Watching

b. Watch

c. Reading

d. Read

Jawaban: c

13. Leo : … do you live?

Vira : I live in Jakarta.

a. What

b. Who

c. When

d. Where

Jawaban: d

14. Glenn : What is the name of your … ?

Rani : It is SD Negeri 3 Gedung Air.

a. School

b. Class

c. House

d. Hospital

Jawaban: a

15. Fenny : What is your brother’s name?

Diana : … name is Zion.

a. His

b. Her

c. My

d. Our

Jawaban: a

16. Henni : Is it a pencil?

Kaiden : …

a. Yes, pencil is.

b. Yes, it is.

c. No, it is.

d. No, it is not.

Jawaban: b

17. Grezy : Is it a bag?

Ilona : …

a. Yes, bag is.

b. Yes, it is.

c. No, it is.

d. No, it is not.

Jawaban: d

18. We … students in elementary school.

a. Are

b. Were

c. Is

d. Was

Jawaban: a

19. He … my brother. His name is Jayden.

a. Am

b. Are

c. Is

d. Was

Jawaban: c

20. I have two best friends. They … Mary and Alan.

a. Were

b. Are

c. Am

d. Was

Jawaban: b

II. Fill in the blanks using the correct form of PRESENT CONTINOUS TENSE of the word in the brackets.

Example:

I … (eat) fried chicken now.

I am eating fried chicken now.

21. We … (go) to school every morning.

Jawaban: Are going

22. She … (walk) to my house.

Jawaban: Is walking

23. They … (watch) TV every afternoon.

Jawaban: Are watching

24. My brother … (play) a guitar in his room.

Jawaban: Is playing

25. My friends … (read) books in library.

Jawaban: Are reading

Baca Soal PTS / UTS / Tes Sumatif Untuk Mata Pelajaran Lainnya: KLIK DI SINI

1. We have two ….

a. hands

b. nose

c. mouth

Jawaban: a

Text for number 2 to 4

We have one nose.

Nose is for smelling.

We can smell the flowers with our nose.

We should take good care of our nose.

2. We have …. nose.

a. one

b. two

c. three

Jawaban: a

3. We use our nose for ….

a. tasting

b. speaking

c. smelling

Jawaban: c

4. We can …. the flowers with our nose.

a. hear

b. smell

c. taste

Jawaban: b

5. We have …. for hearing.

a. eye

b. ear

c. lips

Jawaban: b

6. We can taste food using our ….

a. tongue

b. teeth

c. lip

Jawaban:a

7. We chew the food using our ….

a. tongue

b. nose

c. teeth

Jawaban: c

8.

Look, Anita’s …. is long and black.

a. hair

b. hand

c. head

Jawaban: a

9. My brother wears a cap on his ….

a. neck

b. head

c. hand

Jawaban: b

10.

 Your …. is chubby.

a. nose

b. mouth

c. cheek

Jawaban: c

11. A: “What is a tongue for?”

B: “A tongue is for….

a. seeing

b. hearing

c. tasting

Jawaban: c

12. We see something with our ….

a. hand

b. teeth

c. eyes

Jawaban: c

13. We have …. ears

a. one

b. two

c. three

Jawaban: b

14. We have two feet. Feet are for ….

a. seeing

b. smelling

c. walking

Jawaban: c

15. It can swim in the water. It is a ….

a. dholphin

b. bird

c. monkey

Jawaban: a

16. A …. likes to eat carrot

a. pigeon

b. parrot

c. rabbit

Jawaban: c

17. A …. has a long neck.

a. giraffe

b. elephant

c. horse

Jawaban: a

18. A …. likes to eat grass.

a. cow

b. chicken

c. cat

Jawaban: a

19. A …. produces milk.

a. cat

b. cow

c. deer

Jawaban: b

20. A …. lays eggs.

a. hen

b. rabbit

c. buffalo

Jawaban: a

21. A …. can fly.

a. frog

b. bird

c. horse

Jawaban: b

22. Duck swims in the ….

a. water

b. sand

c. stone

Jawaban: a

23. A cat likes to eat ….

a. grass

b. salted fish

c. grains

Jawaban: b

24. A …. likes to eat meat.

a. tiger

b. fish

c. goat

Jawaban: a

25. An elephant has wide ….

a. ear

b. nose

c. mouth

Jawaban: a

Text for number 26 to 28

Do you know a rattle snake? It is a wild animal. It has a long body.

It is poisonous. It can run fasf. We can find it in the dessert

26. The text is about a ….

a. wolf

b. tiger

c. snake

Jawaban: c

27. Rattle snake can …. fast.

a. run

b. eat

c. fly

Jawaban: a

28. We can find a rattle snake in the ….

a. market

b. dessert

c. zoo

Jawaban: b

29. A hen has two ….

a. feet

b. beaks

c. tails

Jawaban: a

30. A …. can run fast.

a. horse

b. buffalo

c. dog

Jawaban: a

Baca Soal PTS / UTS / Tes Sumatif Untuk Mata Pelajaran Lainnya: KLIK DI SINI

I. Read the text carefully, then answer the questions!

Good morning, friends !

My name is Rangga. I am a student. I want to tell about my new watch.

I buy it with my father. We buy it in Wijaya Shop. It is so expensive because it is made in Swiss. I wear it on my wrist. Now, it is seven o,clock. It is time for studying

1. Who is Rangga?

Answer : He is a student

2. What does Rangga tell about?

Answer : He tells about his new watch

3. Where does Rangga buy new watch?

Answer : He buys it in Wijaya Shop

4. Why is the watch so expensive?

Answer : Because because it is made in Swiss

5. Where does Rangga wear the watch ?

Answer : He wears it on his wrist

II. Translate the sentences into English !

1. Kita mempunyai dua kaki

Answer : We have two legs

2. Mulut untuk berbicara

Answer : Mouth for speaking

3. Singa makan daging

Answer : A Lion eats meat

4. Monyet suka pisang

Answer : A Monkey likes banana

5. Bebek bisa berenang

Answer : A duck can swim

III. Arrange into good sentences !

1. holding – are – Fingers – for

Answer : Fingers are for holding

2. can – A – fly – pigeon

Answer : A pigeon can fly

3. a – is – That – crocodile

Answer : That is a crocodile

4. is – Comodo – a – animal – wild

Answer : Comodo is a wild animal

5. horse – A – grass – eats

Answer : A horse eats grass

Baca Soal PTS / UTS / Tes Sumatif Untuk Mata Pelajaran Lainnya: KLIK DI SINI

DOWNLOAD DI SINI

Related posts