Doa Abu Darda Rumi (Bacaan Doa Arab dan Maksud)

  • Whatsapp
Doa Rumi

Doa Abu Darda Rumi | Bacaan Doa Abu Darda Arab | Maksud Doa Abu Darda |

Bacaan Doa Abu Darda Arab

Menurut riwayat, beliau mengamalkan doa di bawah ini yang didapatinya daripada Rasulullah SAW.

Doa Abu Darda Rumi

Bismillahir-rahmanirrahim, Alhamdulillahi Robbil ‘Alamin, Wassolatu Wassalamu ‘Ala Sayyidina Muhammadin Ashrofil ‘Anbiya’i Wal Mursalin, Wa ‘Ala Aalihi Wasohbihi Ajmain. Allahumma Anta Robbi, Laa Ilaha illa Anta. ‘Alaihi Tawakkaltu, Wa Anta Robbul ‘Arsyil-‘Azim. MasyaAllahu KaaNa, Wa Maa Lam Yasha’ Lam Yakun. Laa Haula Wala Quwwata Illa Billahil-‘Azim. A’lamu Annallaha ‘Ala Kulli Syai’in Qodir, Wa Annallaha Kod AhaThoBikulli Syai’in ill-ma. Allahumma Inni ‘Auzubika Min Syarri Nafsi, Wa Man Syarri Kulli Dabbatin Anta Aakhizun Binasiyatiha Inna Robbi Sirotin Mustaqim. Wasollallahu ‘Ala Sayyidina Muhammadin Wa ‘Ala Aalihi Wasohbihi Wassalam, Walhamdulillahi Robbil ‘Alamin.

Baca Juga :   Doa Masuk Masjid Rumi (Bacaan Doa Arab dan Maksud)Maksud Doa Abu Darda

Segala puji hanyalah bagi Allah, Tuhan sekalian alam.Selawat dan salam ke atas tuan kami, Nabi Muhammad semulia-mulia nabi dan rasul, (selawat dan salam ini juga dilimpahkan) ke atas ahli keluarga Baginda, dan para sahabatnya sekalian.

Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tiada tuhan (yang layak disembah melainkan Engkau). Aku hanya bertawakkal kepadaMu, dan Engkaulah Tuhan bagi ‘Arasy yang besar. Apa yang dikehendaki oleh Allah pasti akan berlaku, dan apa yang tidak dikehendakinya pasti tidak akan berlaku. Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan Allah Yang Maha Tinggi lagi Maha Agung. Aku mengetahui bahawa Allah Maha Berkuasa ke atas setiap sesuatu, dan bahawa ilmu Allah meliputi segala perkara.

Baca Juga :   Doa Buat Mengubati Perasaan Duka Atau Stress Rumi (Bacaan Doa Arab dan Maksud)

Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung denganMu daripada kejahatan diriku dan kejahatan setiap binatang yang melata yang Engkau memegang ubun-ubun mereka (berkuasa ke atas setiapnya).

Sesungguhnya Tuhanku berada di atas jalan yang lurus. Semoga Allah melimpahkan selawat ke atas tuan kami, Nabi Muhammad, ahli keluarga Baginda, para sahabatnya, dan berilah kesejahteraan (kepada mereka).

Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan sekalian alam.
Related posts