100 Contoh Soal PTS UTS Tes Sumatif Bahasa Jawa Kelas 4 Semester 1 (Ganjil) 2022 Beserta Jawaban dan Pembahasan (Kurikulum Merdeka dan K-13)

Soal Ujian

Contoh Soal PTS | UTS | Bahasa Jawa | Kelas 4 | Semester 1 (Ganjil) 2022 | Latihan Soal PTS | Penilaian Tengah Jawaban | Pembahasan | Sumatif Tengah Semester (STS) Kurikulum Merdeka | K-13 |

Kumpulan Contoh Soal PTS UTS Tes Sumatif Bahasa Jawa Kelas 4 SD Semester 1 (Ganjil) 2022 (Kurikulum Merdeka dan K-13)

Di bawah ini adalah kumpulan soal yang bisa dijadikan rujukan oleh guru dalam menyusun soal PTS/ UTS/ Tes Sumatif pada Mata Pelajaran Bahasa Jawa Kelas 4 Semester 1 (Ganjil).

Tapi juga bisa dijadikan sebagai latihan oleh siswa/i dalam menghadapi Penilaian Tengah Semester (PTS)/ UTS / Tes Sumatif Bahasa Jawa Kelas 4 Semester 1 (Ganjil).

Besar dengan harapan, dengan jumlah soal yang lebih banyak dibandingkan dengan apa yang akan diujikan, guru bisa menyeleksi soal mana yang paling pasa untuk para siswanya.

Dan, bagi siswa jumlah soal dalam tulisan yang cukup banyak dapat belajar dengan baik.

Oh iya, soal-soal di bawah ini bukan hanya bisa latihan dalam PTS Kurikulum Merdeka tetapi juga bisa dijadikan rujukan untuk Kurikulum 2013 (K-13).

Contoh Soal PTS UTS Tes Sumatif Bahasa Jawa Kelas 4 SD Semester 1 (Ganjil) 2022 dan Jawaban

1. Crita rakyatkang ngemu bab-bab sing aneh/ajaib jenenge ….

a. legenda

b. sage

c. mithe

d. dongeng

Jawaban: C

2. Ing ngisor iki kalebu cerita rakyat saka Jawa Tengah , kejaba ….

a. Malin Kundang

b. RawaPening

c. Bleduk Kuwu

d. Andhe-andhe Lumut

Jawaban: A

3. Jaka Linglung iku titah kang wujude … gedhe

a. gajah

b. macan

c. baya

d. ula

Jawaban: D

Wacanen kanthi pemati ! ( no 4-5)

Ing pisowanane menyang kraton, Joko Linglung diaku anake menawa dheweke bisa ngalahake Bajul Putih malihane Prabu Dewatacengkar kang saiki mapan ing Segara Kidul.

4. Tembung “anake” karma inggile yaiku . . . .

a. Anakke

b. Larene

c. Putrane

d. yogane

Jawaban: C

5. P : . . . sing mapan ing Segara Kidul ?

J : Prabu Dewatacengkar saiki mapaning Segara Kidul.

Tembung pitakon sing trep yaiku ….

a. Sapa

b. Endi

c. Apa

d. kepriye

Jawaban: A

6. Ajisaka gelem ngakoni Joko Linglung senajan wujude dudu menungsa. Iki mujudake tumindak kang . . . .

a. putus asa

b. tanggung jawab

c. bijaksana

d. percaya diri

Jawaban: B

7. Dhawuhipun Ajisaka dhateng Jaka Linglung supados konduripun boten miyos margi. Tembung miyos basa ngokone yaiku . . . .

a. Miyos

b. Medal

c. Amit

d. Liwat

Jawaban: D

Wacanen kanthi pemati ! ( no 8-9)

Mangkono, saben uwong kang dijaluki pangan ora ana sing menehi. Bocah bajang iku malah diusir, dikongkon lunga sing adoh. Bocah bajang akhire semingkir adoh merga awake reget.

8. Simpulan sing trep kanggo wacan ing ndhuwur yaiku . . . .

a. Akeh wong sing padha menehi pangan bocah bajang senajan reget.

b. Wong sedesa padha ngusir bocah bajang sebab bocahe katon reget.

c. Prilaku wong sedesa anggone ngusir bocah bajang nganti adoh tapi dimenehi pangan.

d. Bocah bajang diopeni warga desa senajan awake katon reget.

Jawaban: B

9. Prilaku sing perlu ditinggalake saka cerita ing dhuwur yaiku ….

a. Nyenengke

b. Ngina

c. Nulungi

d. Mbiyantu

Jawaban: B

10. Tembang gambuh nduweni watak . . . .

a. Kekeluargaan

b. Ketaatan

c. Keberagaman

d. kehormatan

Jawaban: A

Wacan kanggo nomer 11 -12 !

Ja seneng adu-adu

Sipat sing ala aja ditiru

Gawe kanca padha serik lara ati

Luwih becik urip rukun

Aja padha seneng goroh

11. Guru lagu tembang ing dhuwur yaiku ….

a. u-u-i-n-h

b. j-s-g-l-a

c. u-u-i-u-o

d. m-i-u-g-a

Jawaban: C

12. Aja padhasenenggoroh

Tembung goroh kosokbaline ….

a. Males

b. Pinter

c. Bodho

d. jujur

Jawaban: D

13. Prilaku sing becik kudu ditindakake, kayata ….

a. nulung wong lara

b. ngapusi cah cilik

c. mangan karo mlaku

d. ngomong sing ala

Jawaban: A

14. Cacahing gatra/ larikingsabenpada jenenge . . . .

a. guru lagu

b. guru gatra

c. guru wilangan

d. guru ngaji

Jawaban: B

Wacanen tembang ing ngisor iki ! (no 15-16 )

Sekar gambuh ping catur

Kang cinatur polah kang kalantur

Tanpa tutur katula tuli katali

Kadaluwarsa katutuh

Kapatuh kang dadi awon

15. Tembung sekar ana ing tembang Gambuh tegese . . . .

a. kembang

b. tembung

c. tembang

d. kembung

Jawaban: C

16. Cacahingwandainggatrakepapatana….

a. 7

b. 8

c. 9

d. 10

Jawaban: B

Wacanen tembang ing ngisor iki ! (no 17-18 )

Kabeh kanca kancaku

Yo bebarengan padha sinau

Maca lan nulis kudu ditelateni

Mumpung iseh akeh wektu

Bocah keset bakal bodho

17. Isi tembangingdhuwuryaiku. . . .

a. Mumpungisehcilik kudu sregepdolanan

b. Sinauwektucilikpadhambiyantuwongtuwa

c. Mumpungisehcilikayopadhasregepsinau

d. Sinauikumungmacalannulis ben bodho

Jawaban: C

18. P:. . . .?

J: Macalannulis kudu ditelateni.

a. Sapa sing kudu macalannulis

b. Nang endimacalannulis

c. Apategesemacalannulis

d. Kepriyecaranemacalannulis

Jawaban: D

19. Tembung akeh ragam kramane . . . .

a. akeh

b. kathah

c. sedaya

d. sekedik

Jawaban: B

Wacanen kanggo nomer 19 -21 !

Prabu Pandhudewanata , ratu ing negara Astina bingung . Anake kang nomer loro wis lair, nanging wujud bungkus. Dene sing ndadeakke bingung lan susahe Prabu Pandhu , bungkuse jabang bayi iku ora tedhas sakabehing gegaman lan pusaka kang ana ing Astina. Bungkus babar pisan ora bisa disuwek / dipecah.

20. P: . . . Ratu ing negara Astina ?

W: Ratu ing Negara Astina asmane Prabu Pandhudewanata.

Tembung pitakon sing trep yaiku . . . .

a. Sapa

b. Apa

c. Ning endi

d. Piro

Jawaban: A

21. Anakke Prabu Pandhudewanata nalika lahir awujud ….

a. dewa

b. gendruwo

c. bungkus

d. kewan

Jawaban: C

22. Para Pandhawa nduweni watak kang ….

a. nakal

b. ala

c. brutal

d. becik

Jawaban: D

23. Boten wonten gegamaning kang tedhas kangge nyuwek bayi bungkus. Basa pedhinan tedhas yaiku….

a. landhep

b. mempan

c. lancip

d. kethul

Jawaban: B

24. Pirang tahun jabang bayi bungkus gumlethak ana ing alas Mandalasara? Bayi gemletak suwene….

a. 12

b. 13

c. 14

d. 15

Jawaban: C

25. Sawise bungkuse bisa dibuka, bayi diwenehi jeneng . . . .

a. Antasena

b. Haryosena

c. Pandhawa

d. Kurawa

Jawaban: B

26. Kurawa iku olehe meguru ora . . ..

a. temen

b. jujur

c. eman

d. semugih

Jawaban: A

27. Gambar wayang ing ngisor jenenge . . . .

a. Begawan Durna

b. Arjuna

c. Werkudara

d. Pandhudewanata

Jawaban: D

28. Pandhawa iku cacahe 5, dene kurawa cacahe ana . . . .

a. 200

b. 100

c. 50

d. 25

Jawaban: B

29. Jenis sandhangan penyigeging wanda yaiku . . . .

a. e

b. h

c. \

d. /

Jawaban: C

30. Wujude sandhangan sesigeg cakra yaiku . . . .

a. i

b. ]

c. /

d. \

Jawaban: B

31. s]e[z[z Tulisan iki yen diwaca unine .. . .

a. obor

b. bagong

c. semrawut

d. srengenge

Jawaban: D

32. Sandhangan – jenenge ….

a. cakra

b. layar

c. pengkal

d. wignyan

Jawaban: C

33. Sandhangan wignyan (h) manggone ana ing. . . aksara.

a. mburine

b. ngarepe

c. ndhuwure

d. ngisore

Jawaban: A

34. Gunane sandhangan keret yaiku nulis aksara. . . pinangka gugus konsonan swara.

a. ng

b. h

c. y

d. r

Jawaban: D

35. tulisaniki zu m h aksara latine yaiku ….

a. kopyah

b. ngumah

c. sirah

d. munggah

Jawaban: B

Baca Soal PTS / UTS / Tes Sumatif Untuk Mata Pelajaran Lainnya: KLIK DI SINI

Isenana ceceg-ceceg ing ngisor iki ngango tembung-tembung kang trep !

1. Cerita rakyat sing nyeritake bocah bajang iku dadi asal usul dumadine . . . .

Jawaban: RawaPening

2. Jam siji aku wis mulih sekolah, bapak dereng . . . . (mulih)

Jawaban: Kondur

3. Karo kanca kudu sing ….

Jawaban: rukun /saying

4. Yen crita karo wong liya swarane kudu . . . .

Jawaban: jelas /cetha

5. Pamane Kurawa sing paling licik olehe mungsuhi Pandhawa jenenge. . . .

Jawaban: Sengkuni

Baca Soal PTS / UTS / Tes Sumatif Untuk Mata Pelajaran Lainnya: KLIK DI SINI

1. Sekolahane Budi adoh, dene Bowo sekolahe ….

a. jero

b. tebih

c. cedhak

d. amba

Jawaban:c

2. Biyen urip rekasa, saiki anake wis urip ….

a. cilaka

b. asor

c. cilik

d. kepenak

Jawaban:d

3. Tahu lan tempe ngandhung zat gizi kang arane ….

a. vitamin

b. protein

c. mineral

d. karbohidrat

Jawaban:b

4. Rina …Bu Guru nabung

a. didhawuhi

b. dikongkon

c. dipeksa

d. ditimbali

Jawaban:a

5. Bareng disiram lan dirabuk, tandurane dadi ijo ….

a. koyo-koyo

b. riyo-riyo

c. royo-royo

d. pucet

Jawaban:c

6. Bapak lan Ibu mirsani lelomban ing Pantai Marina.

Tembung mirsani basa ngokone ….

a. giyaran

b. weruh

c. nonton

d. maca

Jawaban:c

7. Bu Lik lunga pasar numpak pit motor.

Ukara ing dhuwur basa kramane ….

a. Bu Lik tindak peken nitih sepedha motor

b. Bu Lik tindak peken numpak sepedha motor

c. Bu Lik pasar nitih sepedha motor

d. Bu Lik peken nitih pit motor

Jawaban:a

Baca Soal PTS / UTS / Tes Sumatif Untuk Mata Pelajaran Lainnya: KLIK DI SINI

DOWNLOAD DI SINI

Related posts